Vaccinatie eisen

Voor deelname aan de Dogsurvival is vaccinatie tegen de meest voorkomende of meest gevaarlijke ziektes bij honden verplicht. Het gaat om de vaccinaties tegen de ziekte van Weil (leptospirose), parvo (parvovirus), besmettelijke leverontsteking (adenovirus) en hondenziekte (distempervirus) ook wel DHP genoemd. Voor honden die niet in Nederland wonen is daarnaast de vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiesvirus) verplicht.

Parvo, besmettelijke leverontsteking (HCC), hondenziekte en hondsdolheid zijn ziektes die veroorzaakt worden door een virus. Voor deze ziektes is 1 vaccinatie voldoende om 3 jaar bescherming te geven. Voor deze virussen geldt dus dat de vaccinatie niet ouder mag zijn dan 3 jaar voor de dag van de dogsurvival.

Het is mogelijk om door middel van een titerbepaling te meten of een hond mogelijk langer dan 3 jaar beschermd is voor deze ziektes. Dit geldt niet voor hondsdolheid omdat daarvoor de wettelijke eis is dat deze vaccinatie max 3 jaar oud mag zijn. Echter voor parvo, hondenziekte en besmettelijke leverontsteking kan er een titerbepaling gedaan worden en deze wordt ook geaccepteerd. De Vaccicheck wordt hiervoor het meest gebruikt. Voor de vaccicheck geldt dat afhankelijk van de uitslag, er voor 1 of 3 jaar extra afgetekend mag worden. Een uitslag van 0 of 1 betekent dat er gevaccineerd moet worden. Een uitslag van 2 moet na 1 jaar opnieuw gecontroleerd worden. Een uitslag van 3 of hoger moet na 3 jaar opnieuw gecontroleerd worden.

Is uw hond altijd binnen het schema gevaccineerd dan is de hond continu beschermd tegen deze ziektes. Dus ook als u pas in de week voor de dogsurvival de vaccinatie geeft is dat geen probleem wanneer de hond in het verleden volledig gevaccineerd is.

Is uw hond echter nooit of al meer dan 3 jaar niet gevaccineerd? Houdt er dan rekening mee dat een vaccinatie niet op dezelfde dag van toediening al zorgt voor bescherming. Het lichaam moet eerst antilichamen aanmaken als reactie op de vaccinatie. Daarvoor is voor deze vaccinatie 2 weken nodig. Wanneer uw hond dus meer dan 3 jaar niet gevaccineerd is en u laat hem of haar vaccineren voor de dogsurvival, houdt er dan rekening mee dat dit minimaal 2 weken vóór de dag van de dogsurvival gedaan moet zijn!

Enting Datum
Ziekte van Weil (lepto), interval tussen de lepto mag nooit meer dan 15 maanden zijn. Dan is boosteren verplicht Na 01-07-2022
Booster ziekte van Weil (lepto, indien er langer dan 15 maanden geen ziekte van Weil is gegeven) Voor 17-06-2023
DHP Na 01-07-2020
Een eerste DHP vaccinatie moet gegeven zijn voor 17-06-2023
Vaccinatiecheck DHP Uitslag 1: na 01-07-2022
Uitslag 2: na 01-07-2022
Uitslag 3 of hoger: na 01-07-2020
Rabiës (Honden die in het buitenland wonen) Na 01-07-2020
Als er nooit eerder Rabiës is gegeven moet deze voor 10-06-2023 gegeven zijn

Vaccinatie geschiedenis >3 jaar geleden betekend vaccinatie geven voor minimaal 2 weken voor de dag van de dogsurvival!

Vaccinatie tegen de ziekte van Weil (leptospirose)

De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door de Leptospira bacterie. Deze bacterie wordt voornamelijk overgedragen via ratten en muizen urine. Ratten en muizen vormen een reservoir, dat wil zeggen dat zij zelf niet ziek worden maar wel de bacterie verspreiden. Door besmette urine raakt het oppervlakte water besmet. Honden die zwemmen in zulk water en/of eruit drinken kunnen de ziekte op die manier krijgen. Daarom is voor een dogsurvival, waarbij altijd veel water hindernissen genomen moeten worden, de vaccinatie hiertegen verplicht. Kijk hier voor meer informatie over waarom wij als dogsurvival de ziekte van Weil verplicht stellen

De vaccinatie tegen de ziekte van Weil moet bij de eerste toediening altijd geboosterd worden. Dat wil zeggen dat er korte tijd na de eerste vaccinatie nogmaals gevaccineerd wordt. Zonder deze booster is dit vaccin niet voldoende effectief gebleken en houdt de bescherming geen jaar lang aan. De booster vaccinatie moet 2 tot 6 weken na de eerste vaccinatie gegeven worden (optimaal is na 4 weken).

Wanneer er na de booster altijd jaarlijks gevaccineerd wordt blijft het vaccin voldoende beschermen. Wordt de vaccinatie interval met meer dan 6 maanden verlengd, dan is er opnieuw een booster nodig om de bescherming weer voldoende te maken.

In het reguliere vaccinatie schema krijgt een pup op 9 en op 12 weken de eerste en tweede vaccinatie tegen de ziekte van Weil. Dat is de booster. Als uw hond daarna jaarlijks gevaccineerd is zijn de vaccinaties dus in orde.

Een aantal jaar geleden bleek uit onderzoek dat er nu meerdere serovars (soorten / stammen) van de leptospira bacteriën in Nederland voorkomen dan vroeger. Er is toen door de vaccin fabrikanten een nieuw vaccin ontwikkeld waar ook deze serovars in zitten. Vroeger werd er tegen 2 serovars Leptospira gevaccineerd, sinds een aantal jaar tegen 4 serovars. Voor de dogsurvival is het verplicht dat uw hond deze L4 of L Multi vaccinatie heeft gehad, het oude vaccin wordt niet geaccepteerd.

Als uw hond meer dan 1,5 jaar geleden voor het laatst gevaccineerd was tegen de ziekte van Weil, dan moet de vaccinatie minimaal 3 weken voor de dogsurvival gegeven zijn. Voor de aanvang van de bescherming moet het lichaam antilichamen aanmaken en daar is voor deze vaccinatie 3 weken voor nodig. Let wel op; om een immuniteitsduur van een jaar te bereiken is het daarna nog wel nodig de booster vaccinatie te geven.

Voor vragen neem contact op met je eigen dierenarts of stuur een mail naar ons zodat wij met onze dierenarts kunnen overleggen.